De veelzijdigheid van zelfhardende klei
Hoi! Log in of maak een account aan
Winkelmandje

Voeg de code SIERADENSEPTEMBER15 toe aan je bestelling en ontvang 15% korting op alle sieraden sets! Alleen geldig in september, dus shop snel jouw favoriete sets!

De veelzijdigheid van zelfhardende klei

De veelzijdigheid van zelfhardende klei
Geplaatst op 9-8-2024 door Safira
label van klei met natuurlijke stempels bedrukt

Boetseren met zelfhardende klei is een fantastische manier om je creativiteit te uiten en iets tastbaars te creëren. Het is een toegankelijke hobby voor mensen van alle leeftijden en vaardigheidsniveaus. Of je nu eenvoudige sieraden maakt of complexe sculpturen, de mogelijkheden zijn eindeloos. Zelfhardende klei biedt talloze mogelijkheden zonder dat je een oven of speciale apparatuur nodig hebt.

Wat is zelfhardende klei?

Zelfhardende klei, ook wel luchtdrogende klei genoemd, is een kleisoort die aan de lucht droogt zonder verhitting. Dit maakt het een populaire keuze voor thuisprojecten, omdat je geen pottenbakkersoven nodig hebt om je creaties te laten uitharden. De klei is meestal op waterbasis en droogt binnen enkele uren tot een paar dagen, afhankelijk van de dikte en het formaat van je kunstwerk.

Het leuke van zelfhardende klei

Wat maakt werken met zelfhardende klei nu zo leuk?

  • Gemakkelijk in gebruik: Omdat je geen oven nodig hebt, kun je overal en op elk moment boetseren. Het enige wat je nodig hebt is een schone werkruimte en wat basisgereedschap.
  • Milieuvriendelijk: Zelfhardende klei bevat vaak minder chemicaliën en is biologisch afbreekbaar, wat het een duurzamer alternatief maakt voor traditionele boetseerklei.
  • Veelzijdig: Je kunt de klei schilderen, lakken, en zelfs combineren met andere materialen zoals hout, glas of metaal om unieke creaties te maken.

Basisbenodigdheden voor boetseren en modelleren met klei

Voordat je begint met boetseren, is het handig om de volgende basisbenodigdheden bij de hand te hebben:

  • Zelfhardende klei: Kies een merk dat bij je past. Sommige kleisoorten zijn soepeler, terwijl andere steviger zijn.
  • Boetseergereedschap: Dit kan variëren van speciale kleigereedschappen tot alledaagse voorwerpen zoals tandenstokers en mesjes.
  • Water en een spons: Water helpt om de klei vochtig en bewerkbaar te houden, terwijl een spons kan helpen om oppervlakken glad te maken.
  • Verven en lak: Als je je werk wilt schilderen, kies dan voor acrylverf of waterverf. Lakken geeft je werk een mooie afwerking en beschermt het tegen beschadigingen.

Plus Luchtdrogende Klei 1kg Extra Wit
CC Modelleer Gereedschapsset 8 stuks
Plus Color Acrylverf 60 ml
CC Vernis Weerbestendig 100ml

Technieken om te proberen - Handmatig Vormgeven


Dit is de eenvoudigste techniek waarbij je de klei direct met je handen vormt. Denk aan het maken van eenvoudige vormen zoals kommen, vazen of decoratieve figuren.

Kommen van zelfhardende klei

Vorm kleine kommen van zelfhardende klei en decoreer ze met verschillende kleuren en patronen. Na het drogen kunnen de kommen worden gebruikt om kleine voorwerpen zoals sieraden in op te bergen.


 stap 1

Stap 1

Begin met het kneden van de klei om deze zacht te maken.

stap 2

Stap 2

Verdeel de klei in twee stukken, het ene iets groter dan het andere (om kommen in twee verschillende groottes te maken).

stap 3

Stap 3

Rol de klei plat uit met een dikte van ongeveer 5 mm.

stap 4

Stap 4

Vouw de randen helemaal omhoog om een golvende rand te krijgen.

stap 5

Stap 5

Doop jouw vingers in wat water en strijk eventuele scheurtjes in de klei glad. Laat de klei nu ongeveer 48 uur bij kamertemperatuur drogen.

stap 6

Stap 6

Als er in de klei na het drogen barstjes zijn verschenen, kun je deze gemakkelijk repareren. Maak eerst de klei nat op het punt van het scheurtje.

stap7

Stap 7

Vul vervolgens het scheurtje op met een klein beetje klei. Strijk daarna de klei glad en laat drogen.

stap 8

Stap 8

Schilder één kom in een effen kleur die de hele kom bedekt.

stap9

Stap 9

Beschilder de andere kom met een patroon. Dit patroon kun je maken door het uiteinde van het platte penseeltje in de zwarte verf te deppen en dan lijntjes in verschillende richtingen zachtjes op de kom te deppen.

stap 10

Resultaat

Plus Luchtdrogende Klei 1kg Extra Wit
Plus Color Acrylverf Zwart 60 ml
Plus Color Acrylverf Zacht Roze 60 ml
CC Deegroller 23 cm Lichtblauw
CC Gold Line Acryl Penselen Plat Set 3 stuks

Of koop het complete hobbyset

CC Mini Hobbyset Boetseren Kommen
"Pottenbakken" zonder oven

Boetseer met zelfhardende klei schalen, vazen, kopjes e.d. met of zonder poten, waarbij je een pottenbak-techniek gebruikt. Laat de klei 24 tot 48 uur drogen en dan kun je het verven.


 stap 1

Stap 1

Maak de klei zacht door hem te kneden en rol hem dan tot een bal.

stap 2

Stap 2

Maak een gat in de bal door je duim in het midden van de kleibal te duwen, waarbij je 2-3 vingers aan de buitenkant van de bal houdt.

stap 3

Stap 3

Maak de wanden gelijkmatig dunner door met je duim aan de binnenkant en 2-3 vingers aan de buitenkant te knijpen.

stap 4

Stap 4

Maak de klei glad met een beetje water op je vingers.

stap 5

Stap 5

Maak een vaas door stappen 1-3 te volgen. Maak de rand hoger en werk af door de rand iets naar buiten te knijpen.

stap 6

Stap 6

Als je de stappen 1-3 maakt met een dikke basis (bodem), dan kun je met je duim en wijsvinger kleine pootjes op de bodem plaatsen. Een tip: Als er na het drogen scheuren in het aardewerk verschijnen, kun je deze herstellen door een kleine hoeveelheid klei te mengen met een beetje water voor een romige consistentie. Vul de scheur met het mengsel, bij voorkeur met een kwast. Laat drogen. Het gerepareerde gebied kan glad worden geschuurd met een schuursponsje of met fijn schuurpapier.

stap7

Stap 7

Verf de binnenkant van de kommen met Plus Color hobbyverf. Laat de rand en de buitenkant van de schaal ongeverfd.

 stap 8

Stap 8

Om de rand schoon te houden, gebruik je een stuk karton met een gat in het midden. Zorg ervoor dat het gat kleiner is dan het bakje, zodat de rand goed beschermd is, voordat je gaat spatten.

stap 9

Stap 9

Meng een kleine klodder Plus Color hobbyverf (ongeveer 1/4 theelepel) met een kleine hoeveelheid water (ongeveer 1/2 theelepel).

stap 10

Stap 10

Gebruik een stuk karton om te testen of het mengsel de juiste consistentie heeft. Dep een foam-stencilborstel of een tandenborstel in het mengsel. Gebruik je wijsvinger om de verf eraf te tikken. Het mengsel moet gemakkelijk te spatten zijn.

stap 11

Stap 11

Leg nu je bescherm-karton met gat op je voorwerp.

stap 12

Stap 12

Maak spetters in de binnenkant van de pot.

stap 13

Stap 13

Verwijder het beschermkarton en kijk of je tevreden bent over het resultaat. Wil je meer spetters, dan herhaal je het proces.

stap 14

Stap 14

Je kunt spatten van ongewenste plekken verwijderen met een vochtige doek voordat de verf volledig droog is. Of schuur het af met een schuurspons.

resultaat

Resultaat

Plus Luchtdrogende Klei 1kg Terracotta
Plus Color Acrylverf Zwart 60 ml
Plus Color Acrylverf Mintgroen 60 ml
Plus Color Acrylverf Off White 60 ml
Plus Color Acrylverf Perzik 60 ml
CC Nature Line Tamponeerkwasten Set 3 stuks
CC Gold Line Acryl Penselen Plat Set 3 stuks
Cadence Schuur Spons Emery 9x6,5 cm

Roltechniek


Rol de klei uit tot dunne strengen en gebruik deze om vormen op te bouwen. Dit is ideaal voor het maken van complexe ontwerpen zoals manden of gedetailleerde sculpturen of abstracte kandelaars.

Kandelaar van zelfhardende klei

Elk item heeft een unieke, handgemaakte look die past bij de nieuwste interieurtrends – en je kunt ze ook schilderen om een eyecatcher te creëren op elke gewenste plek in huis.


 stap 1

Stap 1

Kneed ongeveer 200 g klei goed.

stap 2

Stap 2

Rol de klei uit tot een lange sliert.

stap 3

Stap 3

Wikkel de kleirol om de kandelaar tot hij stevig op zijn plaats zit.

stap 4

Stap 4

Sluit het geheel af met een knoop om de kandelaar er uit te laten zien als een waar beeldhouwwerk.

stap 5

Stap 5

Doop jouw vinger in water en strijk de klei glad tot het een fijne, gelijkmatige structuur heeft. Laat minstens 48 uur drogen.

stap 6

Stap 6

Je kunt de klei nu geheel naar eigen inzicht schilderen.

resultaat

Resultaat

Plus Luchtdrogende Klei 1kg Extra Wit
CC Navulflesje 80ml
Plus Color Acrylverf Licht Lilac 60 ml
CC Houten Modelleer Gereedschapset 6 stuks
CC Deegroller 38 cm Grijs
CC Gold Line Acryl Penselen Plat Set 3 stuks

Of koop het complete hobbyset

CC Hobbyset Boetseren Potten en Vazen

Vormen en Uitsnijden


Gebruik uitstekers of mallen om consistente vormen te creëren. Dit is handig voor projecten waarbij je meerdere identieke onderdelen nodig hebt, zoals sieraden of decoratieve tegels.

Een zelfhardende klei label versierd met de zeepbeltechniek

Maak je eigen borden van witte zelfverhardende klei. Versier de plaat met Plus Color acrylverf gemengd met water en afwasmiddel. Blaas het mengsel met een rietje om bubbels te maken en over de plaat te blazen voor een geweldig mooi effect.


 stap 1

Stap 1

Rol de klei uit met twee ronde houten stokken van 8 mm om dezelfde dikte van de plaat te bereiken (d.w.z. - 8 mm). De klei moet minimaal een dikte van 7 mm hebben.

stap 2

Stap 2

Plaats het bijgevoegde sjabloon bovenop de klei en knip het uit.

stap 3

Stap 3

Verwijder de overtollige klei.

stap 4

Stap 4

Dompel het modelleergereedschap in water en strijk de rand glad.

stap 5

Stap 5

Maak een gat om het label op te hangen en laat het drogen. Draai de plaat een paar keer om tijdens het drogen. De droogtijd is ca. 48 uur afhankelijk van de kamertemperatuur. Je kunt het in de buurt van een radiator plaatsen om te drogen. Als er kleine scheuren in de klei verschijnen als het eenmaal droog is, kun je deze repareren door een klein beetje klei te mengen met een beetje water om een romige consistentie te vormen. Vul de scheuren met het mengsel, bij voorkeur met een penseeltje. Laat het drogen. Eventuele ongelijke gebieden op de plaat kunnen glad worden geschuurd met een schuurspons of met fijn schuurpapier.

stap 6

Bubbeltechniek

Meng 1 deel afwasmiddel met 2 delen water en een paar druppels Plus Color acrylverf.

stap7

Stap 7

Meng goed.

 stap 8

Stap 8

Blaas met een rietje in het mengsel. Het mengsel moet veel bubbelen. Oefen de techniek en controleer of het mengsel voldoende bubbelt. Te veel verf in het mengsel kan de hoeveelheid bubbels verminderen. Maak een paar bubbeltests met het rietje, bijvoorbeeld op een stuk karton voordat je het mengsel op de plaat blaast. Je kunt meer bubbels op de plaat blazen als de eerste laag droog is.

stap 9

Stap 9

Zorg dat de plaat hoger ligt dan je werkblad. Leg deze bijvoorbeeld op een glas. Blaas heel veel en veel bubbels op de plaat. Geef het glas niet een kantelen bij het blazen van bellen. Het is belangrijk dat er alleen bubbels op de plaat vallen.

stap 10

Stap 10

Laat de bubbels vanzelf barsten.

stap 11

Stap 1

Laat drogen en de plaat is klaar.

 

info over de imgSjabloon

Download hier het sjabloon

stap 9

Resultaat

Plus Luchtdrogende Klei 1kg Extra Wit
Plus Color Acrylverf Oud Roze 60 ml
CC Deegroller 38 cm Grijs
CC Houten Modelleer Gereedschapset 6 stuks
CC Houten Bloemstokken 60 cm × 8mm 10 stuks
CC Gold Line Acryl Penselen Plat Set 3 stuks

Textuur Toevoegen


Experimenteer met verschillende materialen om textuur aan je werk toe te voegen. Een tandenborstel, bubbeltjesplastic of stuk touw kan interessante patronen creëren op het oppervlak van de klei. Maar ook stempels kunnen in de klei gebruikt worden.

Vazen van zelfhardende klei

Dit zijn prachtige, decoratieve vazen gemaakt van zelfhardende klei met gestempelde motieven. Test flesjes zijn gedecoreerd met vlasdraad. Een ikoon kan worden gedecoreerd met schalpen.


 stap 1

Stap 1

Maak en sjabloon van een gewoon drinkglas. Voeg ongeveer 1 cm toe aan de lengte voor de sluiting.

stap 2

Stap 2

Rol klei in de geschikte dikte en snij passend met gebruik van het sjabloon.

stap 3

Stap 3

Maak een gekozen patroon in de klei met de stempels.

stap 4

Stap 4

Smeer het glas in met kookolie en doe de klei om het glas.

stap 5

Stap 5

Maak de twee uiteinden van klei aan elkaar.

stap 6

Stap 6

Verwijder voorzichtig de kleien vaas van het glas.

stap 7

Stap 7

Laat de vaas drogen voor minimaal 24 uur.

stap 8

Stap 8

Wind vlasdraad om de test flesjes.

stap 9

Stap 9

Orden de test flesjes willekeurig in de vaas.

resultaat

Resultaat

resultaat

Nog een voorbeeld

Plus Luchtdrogende Klei 1kg Naturel Wit
CC Decoupage Lijmlak Gloss 100 ml
CC Houten Stempelset Natuur
CC Vlasdraad 180m
CC Houten Modelleer Gereedschapset 6 stuks
CC Deegroller 38 cm Grijs
dieren van klei

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen zijn er tal van manieren waarop je de klei kan gebruiken voor verschillende projecten voor huisdecoratie. Natuurlijk kun je zelfhardende klei ook gebruiken voor andere projecten, zoals sieraden; maak unieke hangers, armbanden of oorbellen door de klei te vormen en te verven naar jouw smaak. Of creëer kleine beeldjes van dieren, mensen of fantasiefiguren. Dit is een geweldige manier om je modelleringstechnieken te verbeteren.

Tips voor succes

  • Werk in lagen: Voor grotere stukken is het handig om in lagen te werken. Laat elke laag drogen voordat je verder gaat, om te voorkomen dat de klei instort of scheurt.
  • Bewaar de klei goed: Zelfhardende klei droogt snel uit. Bewaar ongebruikte klei in een luchtdichte verpakking om het vochtig te houden.
  • Repareer met water: Als je scheuren of barsten opmerkt tijdens het drogen, kun je deze vaak repareren door een beetje water en verse klei te gebruiken om de scheuren te vullen.
  • Aan de slag!

    Ben je nu helemaal enthousiast geworden en wil je aan de slag, maar heb je misschien nog wat inspiratie nodig? Kijk dan eens op ons Blog voor meer ideeën.

    Met creatieve groet,
    Safira

    Iets leuks gemaakt? Deel het met onze socials zoals Instagram en Facebook!

    Winkelmandje

    Wis filters

    Filter

    Annuleren
    Bevestigen